Hemma hos mig

Min blogg om hus och hem

Bergvärme i Norrtälje

- Posted in Renovering by

Borra för bergvärme i Norrtälje

Vi bor i Norrtälje och har hus där. Vi har länge velat installera bergvärme i vårt hus då i hört hur bra det är. Vi har läst på mycket om detta och nu har vi beslutat oss för att faktiskt göra det. Vi gillar att bergvärme är miljövänligt, förnybar och har inte så stort CO2 utsläpp. Man får försörjning av både värme och vatten. Sen kan den även ge kyla under sommarens varma dagar. Inte alls fel om du frågar mig. Hur skönt som helst när det är 30 grader varmt ute.

Började kika runt på nätet efter någon bra firma som borrar för bergvärme. Hittade en som borrar för detta och tillhandahåller bra bergvärmepumpar från märket Nibe. Jag bestämde mig för att kontakta dom och fick bra trevlig bemötning. Han berättade att man kan sänka sina kostnader för elen med 80%. Vi har planerat att göra detta på sensommaren så att det är färdigt och redo att användas när vintern kommer. Så man kan få lite lägre elkostnader den vintern och framöver. Han vi hade kontakt med förklarade för oss hur det gick till när man borrar för bergsvärme och hur det hela fungerar.

Man borrar ett hål ner i bergsgrunden, ca 100-200 meter djupt. Sen sänker man ner ett rör med cirkulerande vätska. Denna vätskan värms upp av solvärmen som finns lagrad i berggrunden. Sedan pumpas vätskan upp till huset och upp till bergvärmepumpen som utvinner värmen. Sedan åker vätskan ner igen och så fortsätter cirkulationen så.

Denna firman vi var i kontakt med erbjuder en rad olika borrningar. Något som är bra att veta inför framtidens projekt. Ser fram emot att dom ska komma hem till oss och se vad som ska göras. Ska bli intressant att höra vad dom har att säga om detta. Tycker sånt här är intressant och vill gärna vet mer om det. Nä nu längtar jag faktiskt:)

Bergvärme Norrtälje Villabrunnar Jansson

Stensättning i Halmstad

- Posted in Renovering by

Stensättning och markarbeten i Halmstad

Det har blivit dags för att fixa till vår entré till huset. Vi har länge haft detta i åtanke, men man måste prioritera. Det har varit andra saker som varit viktigare som vi har varit tvungna att åtgärda först. Men nu ska vi äntligen ordna en fin ny entré. Entrén till ett hus säger så mycket, det är ju ändå på framsidan av huset och det första man ser. Det kommer att göra jättemycket på intrycket av huset. Jag hade tänkt mig en gång med stenplattor som leder till vår framtida nya trappa. Kommer att bli underbart fint när det är klart tror jag.

Vi bor i Halmstad och jag försökte att hitta en bra stensättare som fanns här lokalt. Jag hittade till slut en som jag fastnade för och de hade bra kundkommentarer. Jag bokade ett hembesök och de kom inom bara någon dag. Han hade jättemånga bra ideér och tips på vad man kunde göra. Han hade bra och lång erfarenhet av detta kunde man höra. Alltid skönt med kompetent hjälp.

Han gick igenom alla stegen med stensättningen och installationen av trappan. Det är en hel del arbete, men oj vad det kommer att vara värt det. Han visade även bilder på tidigare jobb för lite inspiration och för att visa resultat. Vilka otroligt bra och snygga jobb de utfört tidigare. Vad duktiga stensättare de är på Markfast. De utför alla möjliga markarbeten, stensättningar. stenmurar mm i Halmstad.

Vi bestämde oss för att anlita dem. Allting kändes jättebra med besöket och jag älskade deras bilder på resultaten. De ska komma i slutet av månaden och börja på arbetet med att anlägga vår gång och entrétrappa. Nu måste vi bara komma fram till vilken sorts stenplattor vi vill ha till stensättningen av vår entrégång. Vi har ett mörkgrått hus och funderar på att matcha det med mörkgrå stenplattor. Ska bli så kul när det är klart!

stensättning Halmstad Markfast Mark&Fastighetsservice i Halmstad AB

Barnlås skåp

- Posted in Ingen kategori by

Barnlås på skåp

Nu har jag fått nog! Mina barn är så himla busiga och den ena trissar upp den andra till att hitta på bus. Jag har två små barn, en som är 1,5 år och den andra är 2,5 år. När jag inte är i närheten härskar de för fullt i köket. De öppnar varenda låda som de når upp till och tar ut rubbet i lådan. Jag inser att jag måste skaffa något slags barnlås till skåp och lådor. Vi har ett ganska gammalt kök och det är mest skåp vi har under köksbänkarna.

Barnlås till skåp fanns det väldigt gott om på nätet och jag funderade på vilka barnlås jag skulle välja till våra skåp. Men jag fastnade mest för en sida som hette Baby Safety. Där fanns det förutom barnlås till skåp även en massa andra bra saker som jag inser att jag faktiskt med behöver.Man kunde hitta lådspärr där och även barnlås för dubbeldörr. Dessutom hade de snabb leverans som var billig med. Perfekt för en barnfamilj som har en som går på föräldrapenning.

Jag har beställt en hel del smått och gott från denna butiken på nätet nu som har med barnsäkerhet att göra. För er som söker barnsäkerhetsprodukter kan jag rekommendera Baby Safety. Jag hittade barnlås till skåp som var transparenta vilket jag älskar. Då ser det inte så fult ut, mer diskret liksom. Detta barnlås till skåp säljs i 2-pack och kostar bara 69 kronor. Sen fäster man det bara med självhäftande tejp, hur smidigt som helst.

Hittade även ett fönsterlås. Man fäster detta fönsterlås så att inte fönstret går att öppna på vid gavel. Med hjälp av en nyckel måste man sen låsa upp det för att kunna öppna mer. Perfekt att ha på sina fönster och jättebra barnsäkerhet!

Ska bli spännande och väldigt skönt att få hem detta.

Måleriföretag i Eskilstuna

- Posted in Renovering by

Ett skickligt måleriföretag i Eskilstuna

Vi har ett ganska annorlunda hus, vårt hus är nämligen av plåt på utsidan. Vi har nu målat om denna plåt, alltså vår fasad på huset. Vi är så otroligt nöjda så att jag knappt finner ord för det. Tänk vad lite färg kan göra.

Firman vi anlitade var väldigt professionella och snabba. De är lokaliserade i Gävle, men utför arbeten i allt från Västerås, Örebro, Eskilstuna, Södertälje mm.

Vi visste att de hade mycket erfarenhet av detta och hade fått mycket bra kommentarer för sina arbeten. Men de översteg ändå våra förväntningar. Vi hade så bra upplevelse av detta så att jag kände att jag var tvungen att dela med mig.

Man vet att något är bra på nåt ifall det bara flyter på och ser lätt ut. Och just detta upplevde jag med TPM industrimålning AB. Allt gick så smidigt med målningen av vår fasad. Verkligen proffs! De började med att göra rent fasaden och även detta gjorde en hel del. Den färgen vi hade tidigare på huset var väldigt dassig efter många års väder slitningar. När den nya färgen kom upp så blev det ett rejält lyft för vårt hus.

Denna firman har mycket erfarenhet av att måla industribyggnader på in och utsidan. Så vårat hus måste känts väldigt litet i jämförelse, vilket kanske bara är positivt.

Våra grannar har kommit fram till oss och gett oss mycket beröm för den nya fasaden och vi tipsade om detta måleriföretag i Eskilstuna som vi anlitade. Det är en hel del på vår gata som också har en fasad av plåt, de har ställt en massa frågor om måleriföretaget TPM industrimålning. De verkar otroligt sugna på att de ska måla om även deras fasad. Efter att vi blev så nöjda och hade så bra erfarenhet av det kan jag inte annat än rekommendera det. Kommer att bli en vacker gata här i Eskilstuna efter att TPM industrimålning är klara haha!

skickligt måleriföretag i eskilstuna

Takläggare i Göteborg

- Posted in Renovering by

En takläggare vi kan lita på

Det är frågan vi ställer oss just nu. Vårt tak är inte i bästa skick, men inte heller jättedåligt. Vi funderar på att ta hit en takläggare som kan kika på vårt tak. Kanske räcker det med att renovera taket.

Vi bor i Göteborg och jag har letat runt på nätet efter en bra takläggare i området. Fastnade för en takfirma som hade bra rekommendationer och en proffsig hemsida. De hade bra tydlig information på sin sida och bra efter- bilder. Längtar tills vårt tak ser ut sådär som på bilderna. Kanske är lika bra att byta hela taket. Då vet man att man inte behöver göra vid taket på många år.

Man kunde boka hembesök och få en offert, offerten var dessutom gratis. Kan man ju passa på att ta offert på både takrenovering och takbyte. Så kan man sen överväga om ett byte är mer värt pengarna än en renovering av taket. Sen kan man ju alltid göra avdrag för rot. Det blir då mycket lägre kostnad på en så hög summa.

Något jag känner är viktigt är att firman vi anlitar håller hög kvalité. Lägger gärna några tusen extra och får bra kvalité. Samt anläggare som är duktiga och professionella. Att dom har mycket erfarenhet och noggranna med det dom gör. Man kunde få upp till 30-års garanti om man anlägger nytt tak hos den firman jag hittat, vilket låter strålande!

Vi har tegelpannor och det kommer vi att fortsätta med. Gillar tegel som material då det är ett naturmaterial.Tegeltak är inte bara vackert att se på, det håller sig dessutom väldigt bra mot fukt. Det ska hålla bra och länge sägs det.

Den takläggare i Göteborg som jag hittat säger dessutom på sin sida att man kan följa hela arbetet med rapporter och bilder. Att man hela tiden är uppdaterad med vad som sker. Detta känns bra och tryggt att veta. Tror jag ska gå in och boka en offert nu på en gång!

En takläggare i Göteborg som man kan lita på

Terrassmarkis

- Posted in Renovering by

En snygg och funktionell terrassmarkis

Där vi bor har vi en skön uteplats som fångar mycket sol. Det är en underbar miljö som ger oss go avkoppling när skol- och arbetsdagarna är avklarade. Efter att vi hade lagt plattan för uteplatsen så gjorde vi snyggt med att måla och möblera med passande utemöbler och fick till det precis alldeles så där fint som vi hade som mål när vi började med detta stora och slutliga hemmaprojekt.

Vår nybyggda villa stod klar och trädgården som omringade detta vårt nya forever-hem växte fram i all sin prakt med många färggranna blommor stolta i all sin prakt. Det var då vi kände hur mycket solen värmde, vilket inte alls var fel, tvärtom, fast där finns tider då man behöver den svala skuggan och möjligheten att själv bestämma när man vill ha sol och när man vill skydda sig lite. Dessutom på sommarkvällar när man sitter ute och myser med goda vänner förstod vi att det kunde bli mysigare med ett tak och det kunde en terrassmarkis lösa.

Så, vi kollade runt efter en snygg, stadig och väderbeständig terrassmarkis som kunde fixa skugga och skydd. Den skulle vara estetiskt tilltalande och fungera bra med husets look och passa in vårt tema. Samtidigt skulle den vara enkel och smidig att hantera.

Företaget som vi anlitade kom ut och kollade uteplatsens förutsättningar och tog reda på vilka behov vi hade. De rekommenderade en riktigt bra terrassmarkis som de ansåg vara bäst lämpad för oss. Vi valde väv, färg och motorisering med fjärrkontroll. Dessutom så valde vi även till sol- och vindautomatik. Deras montörer var mycket skickliga och monterade på plats som vi önskade och installationen var dessutom snabb och de tog hänsyn till vår tid och anpassade installationen efter oss. Mycket proffsigt.

Numera får vi svalka under varma sommardagar och skön värme på kvällarna. Inneklimatet påverkas också positivt tack vara dennes skyddande effekt och det är ju helt makalöst bra. Terrassmarkiserna som företaget säljer och installerar / monterar är svensktillverkade med vårt nordiska klimat deras vägledare. Kvalitet som heter duga och som konsument får man många valmöjligheter när det gäller typ av väv, färg och manövrering. Även då de är bland de bästa terrassmarkiser på marknaden så finns där alltid risk att något kanske felar så företaget erbjuder en extra trygghet med garanti på 3 år. Att köpa terrassmarkis var för oss en positiv upplevelse och slutresultatet vart hur snyggt som helst.

skaffa terrassmarkis

Vattenborrning i Kristinehamn

- Posted in Bygg by

Vattenborrning för egen vattenbrunn i Kristinehamn

Att skaffa en egen vattenbrunn. Jag och min man har bott i vårt hus i över 20 år och älskar vårt hem. Vi har alltid varit lite sugna på att skaffa en egen brunn. Jag vet inte varför men det har alltid lockat med en egen brunn. Vår kära granne har det och har alltid varit väldigt nöjd med det.

Vi bor i Kristinehamn och har kollat upp vilka det finns som utför vattenborrning här i området. Vi fastnade för en byrå som funnit sedan 1985. De verkade erfarna och bra. Det är ett viktigt arbete som man vill ska gå bra och riktigt till. Vi kontaktade firman som kom ut till oss för att se vilka förutsättningar vi har på vår tomt. Både jag och mannen fick en bra känsla av detta företaget som förutom vattenborrning även utför all möjlig sorts borrning samt installation av värmepumpar. De har stor erfarenhet av vattenborrning här i Kristinehamn.

Han berättade att vi hade väldigt goda möjligheter till en egen brunn. Att det inte skulle vara några problem för oss att borra en brunn i vår trädgård. Vi blev så otroligt glada och taggade för detta. Vi bokade in ett datum då det skulle ske.

När dagen kom för att börja vår vattenborrning var de här precis den tid de lovat. Jag gillar punktlighet hos folk man anlitar. Han berättade att det skulle ta några dagar tills allt är klart. När vattenborrningen satte igång följde jag och mannen det ivrigt. Vi tycker att det var väldigt intressant! Efter några dagar var allting klart precis som utlovat av firman.

Nu har det gått några månader och vi har hunnit njuta och utforska vår nya brunn. Vi tycker båda att vattnet smakar mycket bättre nu. Vet inte om det är inbillning, men vi upplever båda detta väldigt starkt. Även gäster vi har har kommenterat vilket gott vatten vi har. Utan att de vet att vi har borrat vår egen brunn. Så eget vatten från brunn kanske smakar bättre ändå. Denna firman vi anlitade kan vi verkligen rekommendera. Allt gick proffsigt till och har bara bra erfarenheter av dem. Klicka här om ni vill veta vem de är.

vattenborrning brunnsborrning Kristinehamn Mora brunnsborrning

Solpaneler i Halmstad

- Posted in Renovering by

Installera solpaneler i Halmstad

Solpaneler, det känns som om det ligger i tiden nu. Vi har länge gått och funderat på att installera detta på vårt hus. Det känns som en god investering och nästa steg att göra på vårat hus. Jag är väldigt miljömedveten och detta känns som ett bra alternativ som är miljövänligt. Att som hus kan vara självförsörjande känns bra och nu när elpriserna är så höga så känns detta extra aktuellt.

Jag har hört att tekniken har kommit långt vad det gäller solpaneler. De är väldigt mycket mer effektiva nu än vad de var förr. Sen hörde jag även att man kan dra av det på ROT-avdraget samt att man kan ansöka om investeringsstöd från staten när man installerar solpaneler. Jag hittade en sida här på nätet som hade väldigt bra information om solpaneler. Företaget hette Sydpumpen VVS AB, klicka här för att komma till sidan jag pratar om. Vi bor på västkusten, i Halmstad. Denna sidan jag hittade massa bra information på var verksamma i just Halmstad. Hur perfekt är inte det!

Jag började fråga runt bland vänner som har solpaneler och frågade vem som hjälpt dem installera deras solpaneler. Det visade sig att flertalet av dem hade anlitat just Sydpumpen VVS. De var jättenöjda med arbetet, priset och installationen. De berättade även att man får 10-års garanti på solpanelerna. Jag tror bestämt att vi ska kontakta dem och boka ett hembesök. Nu har jag hört så mycket gott om dem så jag är övertygad om att detta är firman för oss. Ska bli intressant att få höra mer om solpaneler och våra förutsättningar när de kommer på hembesök. Hur mycket vi kan spara på el-kostnader samt hur effektivt det är med solpaneler. Hoppas Sydpumpen kan komma snart så vi kan sätta igång med detta fortast möjligt.

solpaneler Halmstad Sydpumpen VVS AB

Paviljong till min uteplats

- Posted in Renovering by

Dags att köpa paviljong

Behöver en paviljong till min uteplats Vi har en trälagd uteplats på baksidan av vårt hus. Jag skulle inte direkt kalla det för en altan då trädäcket ligger direkt på marken så det är mer som en uteplats där vi har våra utemöbler samt grill och så.

Den svenska väderleken är ju som bekant växlande och har man tur med vädret på sommaren så är det soligt och varmt och har otur så regnar det istället. Oavsett vilken av dessa typer av väderlek vi har så kräver det något slags skydd över matplatsen.

Är det för varmt ute när solen ligger på och gassar så blir det till slut för varmt att sitta ute och äta och regnar det så vill man ju verkligen inte sitta ute och äta.

Därför tänkte jag att vi ska investera i en paviljong för vår matplats på baksidan av huset. Då får man både ett skydd mot solen och mot regnet när man vill sitta ute och äta eller bara umgås.

Fördelen med en paviljong istället för ett parasoll är ju att dels att den täcker en större yta (det finns ju en gräns för hur stor yta ett parasoll kan täcka) men också att en paviljong kan byggas till med väggar av tyg samt även myggnät så att det nästan blir som ett rum utomhus.

Det är ju både bra om det regnar i sidled som det gör ibland och på kvällen när solen har försvunnit och myggen kommer fram.

Jag har tittat på paviljonger från Hillerstorp som jag tycker verkar bra. Det känns som att Hillerstorp säljer kvalitetsprodukter överlag. Min uppfattning är att de säljer bra produkter med bra kvalité gällande materialet och hållbarheten vilket är viktigt med tanke på vårt klimat. Och man vill ju ha en paviljong som håller år efter år.

Jag tror att vi kommer att få mer nytta av vår uteplats om vi köper en paviljong, så det kommer nog bli att vi investerar i en sådan i år. Nu får vi bara hoppas att vi får en fin sommar med mycket sol för jag tar hellre sol en regn alla dar i veckan oavsett om man har en paviljong eller ej.

Tvättställsblandare

- Posted in Renovering by

Tvättställsblandaren skapade en svårslagen helhet

Vi har nyss helrenoverat vårt älskade badrum. Vi tog bort precis allt det gamla och började om från grunden. Det var ett gediget och givande hemmaprojekt, att slita bort gammalt kakel och klinker och allt annat fast där allt det viktiga utfördes av professionella, behöriga hantverkare. När byggnationen var igång fick vi av hantverkare uppdraget att välja ut inredning och armatur. Vi passade så klart på att även välja handdukar, badlakan, golvmattor, växter, handdukstork, speglar, förvaringsmöbler, stämningsskapande belysning, krokar, badkar, dusch, wc, tvättställ och tvättställsblandare.

I vårt sökande efter en riktigt snygg tvättställsblandare handlade vi som alltid på samma företag som levererade det mesta till badrummet, då de har ett riktigt bra sortiment. Vi fick bra med goda råd och tips och inte minst händig information att de blandare som de saluför är tillverkade i Italien, välkända för kvalitet. För oss innebär det längre hållbarhet både till funktion och det estetiska vilket är viktigt för tvättställsblandare är bland de mest flitigt använda. Vi fick dessutom hela sju års garanti vilket ger trygghet på köpet.

Vissa inredningsintresserade brukar byta tvättställsblandare lite då och då, ett sätt att förnya badrummet. Tvättställsblandare kan tyckas vara en liten detalj i badrummet men den kan verkligen förändra helhetsintrycket. Man behåller blandarna och alternerar mellan dem man har och på sätt är man även miljömedveten.

Butiken vi valde i att handla vår tvättställsblandare är den vi alltid handlar i. De har många olika modeller i olika storlekar; raka, stilrent klassiska och minimalistiska former. Andra har mjukare former, vissa har en hög, svängbar pip som sägs passa fristående handfat. Vi valde en av deras mer populära modeller. Den har ett runt blandarhus med en rund, svängd pip. Vi fick det intryck vi var ute efter: avskalat och modernt i mattsvart färg. Andra färger som finns är bland annat krom, mässing och borstad yta. Det är kreativt och roligt med tvättställsblandare och även historien om tvättställsblandare och dess ursprung är superintressant.

Uppfinningen När man bläddrar tillbaka genom historiens kapitel får den enkla vattenkranen knappt ett omnämnande. Ändå är det en uppfinning som har stått sig i över 2000 år.

Romerska rörledningar, dåtidens VVS-installationer Romarna var inte sena när det gällde att skapa funktionella vattensystem och precis som de dräneringssystem de införde i Storbritannien när de erövrade landet, är historien om vattenkranar i hus och hem, för att inte tala om rörledningar, också i allra högsta grad deras förtjänst.

Den uppskattade befolkningsstorleken i det antika Rom var någonstans mellan en halv och en miljon människor. Framsynta ingenjörer kunde tillhandahålla rinnande vatten till medborgarna genom att skapa ett nätverk av kanaler och akvedukter.

I slutet av blyrör monterade man mässingsventiler för att tillförse vatten till de mycket populära offentliga baden. Det är ganska överraskande att de kulventiler som vi använder i dag för att styra vattenflöden var mycket lika de som romarna använde för tusentals år sedan.

Snabbspola fram till 1700-talet och introduktionen av vattenkranen Vatteningenjören Thomas Hawksley, anställd på Trent Waterworks Company 1831 - utformade Storbritanniens första vattensystem. Ett system som levererade vatten med ett konstant högt tryck. På så sätt kunde man undvika att föroreningar kom in i vattnet från ledningsnätet. Detta var en uppenbarelse eftersom det innebar att vatten nu var tillgängligt med en enkel vridning av kranen.

Hans uppfinning förblev lokal under de följande decennierna, tills han ombads att övervaka vattenprojekt i hela Storbritannien efter att ytterligare tusentals människor dött i en ny koleraepidemi. Hawksley bjöds också in till länder som Sverige och Danmark och hedrades för att han hjälpte till att lösa deras problem med vattenlagring och vattendistribution.

1800-talet och krav på renare vatten för alla Under det här århundradet var rinnande vatten något som endast var tillgängligt för de mest välbeställda. I London fick de allra flesta använda vatten från Themsen vilket var ohygieniskt och direkt livsfarligt. Ett system för långsam sandfiltrering installerades för att ge Londonborna sin första behandlade vattenförsörjning någonsin. Detta blev normen i hela Storbritannien och införandet av en särskild lag 1852 gjorde det olagligt att utvinna vatten ur Themsen nedanför Teddington Lock (en av de tidiga inloppen i Themsen som ligger nära Kingston upon Thames). Senare kom ytterligare bestämmelser om vilken vattenkvalitet som skulle tillhandahållas genom kranarna, och 1897 användes klor för första gången för att rena den offentliga vattenförsörjningen.

Två vattenkranar blir en I början fanns det två kranar där en gav kallt vatten och en gav varmt. Fast redan 1880 uppfanns blandkranen. Samma system som används idag, både varmt och kallt vatten blandas och vi väljer själva vår optimala temperatur. Skänk gärna en tanke till tidigare generationer och de utmaningar som de stod inför för att få tillgång till rent vatten på ett smidigt vis. Och en extra tanke till ingenjörerna som tog fram lösningen till det vi har idag; vardagslyxen med en enda kran som ger varierande vattentemperaturer.

Ha det gott!

Tvättställsblandare av mycket hög kvalitet