Hemma hos mig

Min blogg om hus och hem

Vattenborrning i Kristinehamn

- Posted in Bygg by

Vattenborrning för egen vattenbrunn i Kristinehamn

Att skaffa en egen vattenbrunn. Jag och min man har bott i vårt hus i över 20 år och älskar vårt hem. Vi har alltid varit lite sugna på att skaffa en egen brunn. Jag vet inte varför men det har alltid lockat med en egen brunn. Vår kära granne har det och har alltid varit väldigt nöjd med det.

Vi bor i Kristinehamn och har kollat upp vilka det finns som utför vattenborrning här i området. Vi fastnade för en byrå som funnit sedan 1985. De verkade erfarna och bra. Det är ett viktigt arbete som man vill ska gå bra och riktigt till. Vi kontaktade firman som kom ut till oss för att se vilka förutsättningar vi har på vår tomt. Både jag och mannen fick en bra känsla av detta företaget som förutom vattenborrning även utför all möjlig sorts borrning samt installation av värmepumpar. De har stor erfarenhet av vattenborrning här i Kristinehamn.

Han berättade att vi hade väldigt goda möjligheter till en egen brunn. Att det inte skulle vara några problem för oss att borra en brunn i vår trädgård. Vi blev så otroligt glada och taggade för detta. Vi bokade in ett datum då det skulle ske.

När dagen kom för att börja vår vattenborrning var de här precis den tid de lovat. Jag gillar punktlighet hos folk man anlitar. Han berättade att det skulle ta några dagar tills allt är klart. När vattenborrningen satte igång följde jag och mannen det ivrigt. Vi tycker att det var väldigt intressant! Efter några dagar var allting klart precis som utlovat av firman.

Nu har det gått några månader och vi har hunnit njuta och utforska vår nya brunn. Vi tycker båda att vattnet smakar mycket bättre nu. Vet inte om det är inbillning, men vi upplever båda detta väldigt starkt. Även gäster vi har har kommenterat vilket gott vatten vi har. Utan att de vet att vi har borrat vår egen brunn. Så eget vatten från brunn kanske smakar bättre ändå. Denna firman vi anlitade kan vi verkligen rekommendera. Allt gick proffsigt till och har bara bra erfarenheter av dem. Klicka här om ni vill veta vem de är.

vattenborrning brunnsborrning Kristinehamn Mora brunnsborrning

Solpaneler i Halmstad

- Posted in Renovering by

Installera solpaneler i Halmstad

Solpaneler, det känns som om det ligger i tiden nu. Vi har länge gått och funderat på att installera detta på vårt hus. Det känns som en god investering och nästa steg att göra på vårat hus. Jag är väldigt miljömedveten och detta känns som ett bra alternativ som är miljövänligt. Att som hus kan vara självförsörjande känns bra och nu när elpriserna är så höga så känns detta extra aktuellt.

Jag har hört att tekniken har kommit långt vad det gäller solpaneler. De är väldigt mycket mer effektiva nu än vad de var förr. Sen hörde jag även att man kan dra av det på ROT-avdraget samt att man kan ansöka om investeringsstöd från staten när man installerar solpaneler. Jag hittade en sida här på nätet som hade väldigt bra information om solpaneler. Företaget hette Sydpumpen VVS AB, klicka här för att komma till sidan jag pratar om. Vi bor på västkusten, i Halmstad. Denna sidan jag hittade massa bra information på var verksamma i just Halmstad. Hur perfekt är inte det!

Jag började fråga runt bland vänner som har solpaneler och frågade vem som hjälpt dem installera deras solpaneler. Det visade sig att flertalet av dem hade anlitat just Sydpumpen VVS. De var jättenöjda med arbetet, priset och installationen. De berättade även att man får 10-års garanti på solpanelerna. Jag tror bestämt att vi ska kontakta dem och boka ett hembesök. Nu har jag hört så mycket gott om dem så jag är övertygad om att detta är firman för oss. Ska bli intressant att få höra mer om solpaneler och våra förutsättningar när de kommer på hembesök. Hur mycket vi kan spara på el-kostnader samt hur effektivt det är med solpaneler. Hoppas Sydpumpen kan komma snart så vi kan sätta igång med detta fortast möjligt.

solpaneler Halmstad Sydpumpen VVS AB

Paviljong till min uteplats

- Posted in Renovering by

Dags att köpa paviljong

Behöver en paviljong till min uteplats Vi har en trälagd uteplats på baksidan av vårt hus. Jag skulle inte direkt kalla det för en altan då trädäcket ligger direkt på marken så det är mer som en uteplats där vi har våra utemöbler samt grill och så.

Den svenska väderleken är ju som bekant växlande och har man tur med vädret på sommaren så är det soligt och varmt och har otur så regnar det istället. Oavsett vilken av dessa typer av väderlek vi har så kräver det något slags skydd över matplatsen.

Är det för varmt ute när solen ligger på och gassar så blir det till slut för varmt att sitta ute och äta och regnar det så vill man ju verkligen inte sitta ute och äta.

Därför tänkte jag att vi ska investera i en paviljong för vår matplats på baksidan av huset. Då får man både ett skydd mot solen och mot regnet när man vill sitta ute och äta eller bara umgås.

Fördelen med en paviljong istället för ett parasoll är ju att dels att den täcker en större yta (det finns ju en gräns för hur stor yta ett parasoll kan täcka) men också att en paviljong kan byggas till med väggar av tyg samt även myggnät så att det nästan blir som ett rum utomhus.

Det är ju både bra om det regnar i sidled som det gör ibland och på kvällen när solen har försvunnit och myggen kommer fram.

Jag har tittat på paviljonger från Hillerstorp som jag tycker verkar bra. Det känns som att Hillerstorp säljer kvalitetsprodukter överlag. Min uppfattning är att de säljer bra produkter med bra kvalité gällande materialet och hållbarheten vilket är viktigt med tanke på vårt klimat. Och man vill ju ha en paviljong som håller år efter år.

Jag tror att vi kommer att få mer nytta av vår uteplats om vi köper en paviljong, så det kommer nog bli att vi investerar i en sådan i år. Nu får vi bara hoppas att vi får en fin sommar med mycket sol för jag tar hellre sol en regn alla dar i veckan oavsett om man har en paviljong eller ej.

Tvättställsblandare

- Posted in Renovering by

Tvättställsblandaren skapade en svårslagen helhet

Vi har nyss helrenoverat vårt älskade badrum. Vi tog bort precis allt det gamla och började om från grunden. Det var ett gediget och givande hemmaprojekt, att slita bort gammalt kakel och klinker och allt annat fast där allt det viktiga utfördes av professionella, behöriga hantverkare. När byggnationen var igång fick vi av hantverkare uppdraget att välja ut inredning och armatur. Vi passade så klart på att även välja handdukar, badlakan, golvmattor, växter, handdukstork, speglar, förvaringsmöbler, stämningsskapande belysning, krokar, badkar, dusch, wc, tvättställ och tvättställsblandare.

I vårt sökande efter en riktigt snygg tvättställsblandare handlade vi som alltid på samma företag som levererade det mesta till badrummet, då de har ett riktigt bra sortiment. Vi fick bra med goda råd och tips och inte minst händig information att de blandare som de saluför är tillverkade i Italien, välkända för kvalitet. För oss innebär det längre hållbarhet både till funktion och det estetiska vilket är viktigt för tvättställsblandare är bland de mest flitigt använda. Vi fick dessutom hela sju års garanti vilket ger trygghet på köpet.

Vissa inredningsintresserade brukar byta tvättställsblandare lite då och då, ett sätt att förnya badrummet. Tvättställsblandare kan tyckas vara en liten detalj i badrummet men den kan verkligen förändra helhetsintrycket. Man behåller blandarna och alternerar mellan dem man har och på sätt är man även miljömedveten.

Butiken vi valde i att handla vår tvättställsblandare är den vi alltid handlar i. De har många olika modeller i olika storlekar; raka, stilrent klassiska och minimalistiska former. Andra har mjukare former, vissa har en hög, svängbar pip som sägs passa fristående handfat. Vi valde en av deras mer populära modeller. Den har ett runt blandarhus med en rund, svängd pip. Vi fick det intryck vi var ute efter: avskalat och modernt i mattsvart färg. Andra färger som finns är bland annat krom, mässing och borstad yta. Det är kreativt och roligt med tvättställsblandare och även historien om tvättställsblandare och dess ursprung är superintressant.

Uppfinningen När man bläddrar tillbaka genom historiens kapitel får den enkla vattenkranen knappt ett omnämnande. Ändå är det en uppfinning som har stått sig i över 2000 år.

Romerska rörledningar, dåtidens VVS-installationer Romarna var inte sena när det gällde att skapa funktionella vattensystem och precis som de dräneringssystem de införde i Storbritannien när de erövrade landet, är historien om vattenkranar i hus och hem, för att inte tala om rörledningar, också i allra högsta grad deras förtjänst.

Den uppskattade befolkningsstorleken i det antika Rom var någonstans mellan en halv och en miljon människor. Framsynta ingenjörer kunde tillhandahålla rinnande vatten till medborgarna genom att skapa ett nätverk av kanaler och akvedukter.

I slutet av blyrör monterade man mässingsventiler för att tillförse vatten till de mycket populära offentliga baden. Det är ganska överraskande att de kulventiler som vi använder i dag för att styra vattenflöden var mycket lika de som romarna använde för tusentals år sedan.

Snabbspola fram till 1700-talet och introduktionen av vattenkranen Vatteningenjören Thomas Hawksley, anställd på Trent Waterworks Company 1831 - utformade Storbritanniens första vattensystem. Ett system som levererade vatten med ett konstant högt tryck. På så sätt kunde man undvika att föroreningar kom in i vattnet från ledningsnätet. Detta var en uppenbarelse eftersom det innebar att vatten nu var tillgängligt med en enkel vridning av kranen.

Hans uppfinning förblev lokal under de följande decennierna, tills han ombads att övervaka vattenprojekt i hela Storbritannien efter att ytterligare tusentals människor dött i en ny koleraepidemi. Hawksley bjöds också in till länder som Sverige och Danmark och hedrades för att han hjälpte till att lösa deras problem med vattenlagring och vattendistribution.

1800-talet och krav på renare vatten för alla Under det här århundradet var rinnande vatten något som endast var tillgängligt för de mest välbeställda. I London fick de allra flesta använda vatten från Themsen vilket var ohygieniskt och direkt livsfarligt. Ett system för långsam sandfiltrering installerades för att ge Londonborna sin första behandlade vattenförsörjning någonsin. Detta blev normen i hela Storbritannien och införandet av en särskild lag 1852 gjorde det olagligt att utvinna vatten ur Themsen nedanför Teddington Lock (en av de tidiga inloppen i Themsen som ligger nära Kingston upon Thames). Senare kom ytterligare bestämmelser om vilken vattenkvalitet som skulle tillhandahållas genom kranarna, och 1897 användes klor för första gången för att rena den offentliga vattenförsörjningen.

Två vattenkranar blir en I början fanns det två kranar där en gav kallt vatten och en gav varmt. Fast redan 1880 uppfanns blandkranen. Samma system som används idag, både varmt och kallt vatten blandas och vi väljer själva vår optimala temperatur. Skänk gärna en tanke till tidigare generationer och de utmaningar som de stod inför för att få tillgång till rent vatten på ett smidigt vis. Och en extra tanke till ingenjörerna som tog fram lösningen till det vi har idag; vardagslyxen med en enda kran som ger varierande vattentemperaturer.

Ha det gott!

Tvättställsblandare av mycket hög kvalitet